Adreça

Carrer Dr. Josep Agell, 5
08320 El Masnou (Barcelona)

Contacte

info@lacalandria.cat
93 540 40 72

Coneix la fundació

La Calàndria, entitat centenària, dedicada al benestar social, cultural i d’oci dels masnovins des dels seus inicis, segueix oferint el seu esforç al progrés col·lectiu del nostre municipi.

Dibuix de com eren les primeres instal·lacions dels anys 20, amb El Circo en primer terme

Sopar dins El Circo l’any 1911. Al fons es pot apreciar l’escenari on es feien representacions teatrals i on es van projectar les primeres sessions de cinema

Membres de la coral la Calàndria en una sortida a Tarragona, l’any 1926.

Inauguració de les noves instal·lacions l’any 1955.

Vista de l’edifici recent inagurat l’any 1955.

La sala de cinema plena de gom a gom.

Història

La Fundació Privada la Calàndria és l’entitat successora de La Calàndria, Mutualitat de previsió social del Masnou. És una entitat que té els seus orígens en el segle XX, com a cor de cantaires. Aquest cor es reunia per a assajar en un espai anomenat El Circo, per la seva forma de carpa circular situat al mateix lloc on hi ha l’actual edifici de l’entitat. Aquesta carpa amb el pas dels anys es va utilitzar per a fer balls i celebracions i també hi van tenir lloc les primeres sessions de cinema.

Als anys 50 es va decidir modernitzar les instal·lacions i es va enderrocar l’antic circ i les altres edificacions per construir l’actual edifici, amb el bar, la ja desapareguda sala de ball, el cinema i altres dependències. De nou, la col·laboració dels socis va ser determinant per afrontar aquesta inversió i fins i tot podien ajudar directament en la construcció i acabats de l’edifici segons els seus coneixements o els diferents oficis. La sala de ball i el cinema van ser durant molts anys punt de trobada de tots els masnovins, els socis, alhora, gaudien dels avantatges de la mutualitat.

Els temps, però, evolucionen i canvien. L’entitat va anar perdent pes com a lloc d’esbarjo (les sales de ball van deixar pas a les discoteques) i també com a mutualitat (per l’aparició de la Seguretat Social i de mútues privades més professionalitzades).

Als anys 80 i 90 la sala de ball es va reconvertir en discoteca, el bar va seguir funcionant a ple rendiment (amb els seus billars) i el cinema seguia tenint activitat, però les coses ja estaven canviant i la base que eren els socis de la Mutualitat anaven minvant. A principis del 2000 la situació començava a ser insostenible i calia fer un pas endavant. En junta extraordinària els socis van acordar l’extinció de la mutualitat i la creació d’una fundació que, a partir d’aleshores, gestionaria els recursos i patrimoni de l’entitat per seguir oferint al poble la seva col·laboració en els dos camps que l’hi havien donat sentit: el cultural i el social.

Així, el 2005 naixia l’actual Fundació Privada la Calàndria, disposada a seguir amb el llegat de tantes persones que amb empenta i il·lusió van ser protagonistes de la història de l’entitat i autors d’una feina considerable realitzada des de la Calàndria.

Actualment, la fundació és gestionada pel seu patronat i es dedica a promoure i donar suport a diverses accions culturals al Masnou, alhora que també està implicada en projectes de caire social.

Instal·lacions

El cinema i el bar son dos dels emblemes de l’entitat i els més reconeguts a nivell popular. La fundació vetlla perquè el cinema segueixi en actiu, conjuntament amb l’empresa exhibidora que manté una oferta cinematogràfica actual i diversa, amb estrenes setmanals, sessions en versió original i també, òpera en directe. Al cinema també s’hi poden realitzar actes diversos, com festivals, presentacions, festes infantils, etc. El bar, a més de resultar un complement ideal al cinema, ofereix un servei diferenciat en un singular espai amb terrassa, hereu de la reforma dels anys 50.

Des de la fundació s’ha propiciat l’obertura d’una llibreria en l’antic local de l’entitat Gent del Masnou. La llibreria, amb el nom de QuatrecincU ocupa aquest espai amb una àmplia oferta de llibres i d’activitats relacionades amb la lectura.

La Fundació Molí de Puigverd, que duu a terme una tasca social important com a centre de reinserció laboral per a gent amb discapacitat també té la seu en les nostres instal·lacions.

A la primera planta, on antigament hi va haver la sala de ball i posteriorment la discoteca, es va fer una reforma profunda per crear diferents oficines on es desenvolupen activitats diverses com son: l’escola d’idiomes El Petit Atelier, l’associació fotogràfica del Masnou (FEM) conjuntament amb l’estudi de fotografia Pledefotos, l’empresa de recursos humans Ethikos, i d’altres.

A més de totes aquestes activitats, per una banda, s’ha acollit l’entitat Gent del Masnou que segueix oferint els seus serveis, com l’oferta musical de la Coral Xabec i la publicació amb el mateix nom de l’entitat edita com a mitjà d’informació local.

Recuperem, a més, dos espais que fins ara havien quedat una mica en desús: una sala d’exposicions i una sala d’actes de petit format on hi podran tenir lloc activitats musicals, teatral, presentacions de llibres, conferències i esperem que un llarg etcètera d’activitats relacionades amb l’entreteniment cultural. L’espai expositiu ja ha començat a funcionar amb algunes exposicions i la sala escènica està en aquest moments en fase de reforma.